SELAMAT DATANG KE ADAM'S STORE... PASTIKAN ANDA SENTIASA MENJENGAH BLOG INI UNTUK MELIHAT TAWARAN2 HEBAT... KAMI MENJUAL...

MINAT UNTUK JADI RESELLER ..SILA SMS/EMAIL UNTUK KETERANGAN LANJUT...

COOLABABY POCKET (button dan velcro), COOLABABY AIO, BABYLAND PRINTED, DYANA CD, QQ BABY SNAZZY MINKY, QQ BABY PLAIN, LUNATOTS, WASHABLE LINERS, WET BAG, WASHING BAG, BUSHA LEGGING, BABY GAP CLOTHES , CARTERS CLOTHES & many many many...

28 September 2009

MINI ONE DROP PERFUMES !!!

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 2:33 PM
Reactions: 
5 comments
ONE DROP PERFUME MINI BOX 4in1

PEK MINI - 4 WANGIAN DALAM 1 KOTAK

- Setitik Wangi Sepanjang Hari
- TANPA ALKOHOL & AIR. Sesuai untuk Solat


Celebrities Special Women - RM27

Perfume No. 1 : Inspired by Show Time, Kylie Monique
Perfume No. 2 : Inspired by Glow, Jennifer Lopez
Perfume No. 3 : Inspired by Kate, Kate Moss
Perfume No. 4 : Inspired by M, Mariah Carey


Celebrities Special Men - RM27

Perfume No. 1 : Inspired by Instinct, David Beckham
Perfume No. 2 : Inspired by Adventure, Ewan McGregor
Perfume No. 3 : Inspired by Unforgivable, Sean John
Perfume No. 4 : Inspired by Jordan, Micheal Jordan


WOMEN SET 1 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Escape, Calvin Klein
Perfume No. 2 : Inspired by Pleasure, Estee Lauder
Perfume No. 3 : Inspired by Apple Blossom, Body Shop
Perfume No. 4 : Inspired by Cool Water for Women, Davidoff


WOMEN SET 2 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Eternity for Women, Calvin Klein
Perfume No. 2 : Inspired by Envy, Gucci
Perfume No. 3 : Inspired by Intense, Hugo Boss
Perfume No. 4 : Inspired by Heaven, One Drop Perfumes


WOMEN SET 3 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Sunflower, Elizabeth Arden
Perfume No. 2 : Inspired by Women Boss, Hugo Boss
Perfume No. 3 : Inspired by CK Be, Calvin Klein
Perfume No. 4 : Inspired by Palace, Paris Hilton


WOMEN SET 4 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Amarige, Givenchy
Perfume No. 2 : Inspired by Montana "Parfum de Peau", Montana
Perfume No. 3 : Inspired by Baby Jesz, One Drop Perfumes
Perfume No. 4 : Inspired by Yohji, Yohji Yamamoto


WOMEN SET 5 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Midnight Fantasy, Britney Spears
Perfume No. 2 : Inspired by Madame, Jean Paul Gaultier
Perfume No. 3 : Inspired by Flower, Kenzo
Perfume No. 4 : Inspired by Pure Poison, Christian Dior


MEN SET 1 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Acqua di Gio, Giorgio Armani
Perfume No. 2 : Inspired by Eternity, Calvin Klein
Perfume No. 3 : Inspired by Polo Sport, Ralph Lauren
Perfume No. 4 : Inspired by Hugo Men, Hugo Boss


MEN SET 2 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Pleasures for Men, Estee Lauder
Perfume No. 2 : Inspired by Boss Signature, Hugo Boss
Perfume No. 3 : Inspired by Cool Water, Davidoff
Perfume No. 4 : Inspired by Echo, Davidoff

MEN SET 2 - RM25

Perfume No. 1 : Inspired by Desire, Dunhill
Perfume No. 2 : Inspired by Sculpture, Homme
Perfume No. 3 : Inspired by Dior, Christian Dior
Perfume No. 4 : Inspired by White Musk for Men, Body Shop

08 July 2009

One Drop Perfumes

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 5:00 PM
Reactions: 
1 comments



Set 1 for WOMEN

  1. Inspired by Escape, Calvin Klein
  2. Inspired by Romance LPV, Ralph Lauren
  3. Inspired by Pleasure, Estee Lauder
  4. Inspired by Jennifer, Jennifer Lopez
  5. Inspired by For Her, Narciso Rodrigues
  6. Inspired by Baby Doll, Yves Saint Lauren
  7. Inspired by Cool Water for Women, Davidoff
  8. Inspired by Apple Blossom, Body Shop



Set 2 for WOMEN

  1. Inspired by Tresor, Lancome
  2. Inspired by Envy, Gucci
  3. Inspired by Heaven, One Drop Perfumes
  4. Inspired by Eternity for Women, Calvin Klein
  5. Inspired by Gloria, Cacharel
  6. Inspired by Miracle, Lancome
  7. Inspired by J'adore, Dior
  8. Inspired by Intense, Hugo Boss



Set 3 for WOMEN

  1. Inspired by CK Be, Calvin Klein
  2. Inspired by No.5, Chanel
  3. Inspired by Light Blue, Dolce & Gabbana
  4. Inspired by Vanilla Musk, Coty
  5. Inspired by Sunflower, Elizabeth Arden
  6. Inspired by Women Boss, Hugo Boss
  7. Inspired by Palace, Paris Hilton
  8. Inspired by Poeme, Lancome



Set 4 for WOMEN

  1. Inspired by Coco Mademoiselle, Chanel
  2. Inspired by Aqua di Gio (Women), Giorgio Armani
  3. Inspired by Lolita Lempicka, Lolita Lempicka
  4. Inspired by Baby Jesz, One Drop
  5. Inspired by Gold, Amouage
  6. Inspired by Montana "Parfum de Peau", Montana
  7. Inspired by Yohji, Yohji Yamamoto
  8. Inspired by Amarige, Givenchy



Set 5 for WOMEN

  1. Inspired by Fairy Dust, Paris Hilton
  2. Inspired by Flower, Kenzo
  3. Inspired by Eau De, Givenchy
  4. Inspired by Magnifique, Lancome
  5. Inspired by Gardenia, Elizabeth Taylor
  6. Inspired by Madame, Jean Paul Gaultier
  7. Inspired by Pure Poison, Christian Dior
  8. Inspired by Midnight Fantasy, Britney Spears


Set 1 for MEN

  1. Inspired by Blue Jeans, Versace
  2. Inspired by CK One, Calvin Klein
  3. Inspired by Eternity, Calvin Klein
  4. Inspired by Polo Sport, Ralph Lauren
  5. Inspired by Acqua di Gio, Calvin Klein
  6. Inspired by Issey Miyaki, Issey Miyaki
  7. Inspired by Hugo Men, Hugo Boss
  8. Inspired by Pour Homme, Paco Rabbane



Set 2 for MEN

  1. Inspired by Boss Signature, Hugo Boss
  2. Inspired by Tuscany per Uomo, Aramis
  3. Inspired by Cool Water, Davidoff
  4. Inspired by Drakkar Noir, Guy Laroche
  5. Inspired by L'Eau d'lssey pour Homme, Issey Miyake
  6. Inspired by Allure Pour Homme, Chanel
  7. Inspired by Le Male, J.P. Gaultier
  8. Inspired by Pleasures for Men, Estee Lauder


Set 3 for MEN

  1. Inspired by Desire, Dunhill
  2. Inspired by Hugo XY, Hugo Boss
  3. Inspired by Dior Sport, Christian Dior
  4. Inspired by Miracle Homme, L'Aquatonic
  5. Inspired by White Musk for Men, Body Shop
  6. Inspired by Diamonds for Men, Emporio Amani
  7. Inspired by Sculpture, Homme
  8. Inspired by Epiphany, One Drop Perfumes


MEN Celebrities' Special

  1. Inspired by Instinct, David Beckham
  2. Inspired by Unforgivable, Sean John
  3. Inspired by True Star, Enrique Iglesias
  4. Inspired by Jordan, Michael Jordan
  5. Inspired by Adventure, Ewan McGregor
  6. Inspired by Life, Adre Agassi
  7. Inspired by Blue Seduction, Antonio Banderas
  8. Inspired by He, Usher



WOMEN Celebrities' Special

  1. Inspired by M, Mariah Carey
  2. Inspired by Lovely, Sarah Jessica Parker
  3. Inspired by Curious, Britney Spears
  4. Inspired by Kate, Kate Moss
  5. Inspired by Show Time, Kylie Minoque
  6. Inspired by Paris Hilton, Paris Hilton
  7. Inspired by Black Pearl, Elizabeth Taylor
  8. Inspired by Glow, Jennifer Lopez




Contact me / SMS : Nurul 0137030583

04 July 2009

soping barang baby at Mothercare

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 8:24 PM
Reactions: 
5 comments
td lepas hubby lik keje, kitorng g the curve
mutiara damansara utk soping barang baby kt butik
Mothercare..... :)
hahah... terjua gile bile amsuk kedai ni...
xtau nak beli ape dulu. baju+suar...umenyer cute2....
geram jerk tengok... tp dah pakat ngn hubby
nak beli botol baby, puting ngn botol tempat simpan susu...
huhuhu~~ geramnyer tgok botol2 AVENT ni....
serriesly rase sume nak beli ... dari saiz kecik - beso..
tp xnak bazir... so beli la ape yg patut dulu....
sempat gak r survey2 breast pump (electric+manual)
erm... rasenyer dah tau da yg mane satu nak beli...
sbb sis kat opis ade cakap yg mane bagus....
(kak haz n kak linda) thanks sis !!

diorng pon bnyk bagi tips n citer mane brg2 baby yg bagus...
so.... refer to them la..... hahahhaa....
tp baby stuffs brand AVENT PHILIPS mmg da femes + bagus....

ni ade gambo stuffs yg di beli....





02 July 2009

Kenapa perlu cium anak?

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 9:42 PM
Reactions: 
3 comments


Pada Sesiapa yang ada anak tu, ciumlah anak jangan jemu...never realized that cium anak has tremendous pahala towards the parents.
Yang tak de anak tu, cepat-cepatla buat anak, yang belum kawin tu cepat-cepatla kawin…..boleh buat anak. Yang belum ramai anak tu, cepat-cepat la ramaikan anak……
Keistimewaan yang bakal diperolehapabila anak-anak anda boleh digelar
kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak
perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana
takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah
akan api neraka ke atas tubuhnya.
Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat
syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah
sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang
menyukai kanak-kanak.
Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali
ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat
daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.
Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama
Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung
tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya
itu turut diperolehinya.
Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;
"Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah
aku cium..." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan
disayangi."
Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganyadan
dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang
yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia
memerdekakan anak Nabi Ismail.
Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus akuberbakti? "
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."
Wallahualam bissawab

19 June 2009

My LiTtLe BaBy

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 9:34 AM
Reactions: 
13 comments
so pagi2 dah semangat nak post gambar scan baby...
hehehe.... 1st picture ni gamba baby mase nak masuk 2 bulan :)

cute x? kepala die belah kanan... then badan die ...
mase ni tak tumbuh tgh ngn kaki lagi..... :)


ok.. proceed to the next picture !!
ni plak gamba mase checkup smlm (18 Jun 2009)
sweet sgt... mummy happy tgok... hehehheee


kepala die dah duk belah kiri plak... pastu badan... then ade tgn...
mase ni tgn die tgah gerak2.... pastu nampak x kaki die kt ujung tu... tgh menendang2
perut mummy die... hehehhe.... so cute taw .... :)


hehhe.... enjoy la gamba2 ni ye.....
next time kalau ade.... mummy akan upload....
hehehhehe :)

13 May 2009

cutenyer baby ni.....

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 1:01 PM
Reactions: 
2 comments
agak2 dapat baby ape ek? girl ke boy?
hik3... actually xkisah nak girl or boy...
asalkan mummy sihat... baby sihat....
kan?

hik3.......

erm.... bile da peknen ni... mcm2 dok pikir...
nak bli baby stuff..... 0OoO...
mesti best... sO sWeEt..... :)

tp yg cam xleh nak msuk otak...
kene kai baju peknen nati...
warghhh mesti kelaka....
hik3.......


nt bile da dapat baby...
bley bwk die g jln2.....
uuuuu.... bestnyer....
hik3.......

ni ade gambo yg cute mute....


tAndA-tAnda hAmiL

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 9:42 AM
Reactions: 
0 comments
Ada banyak tanda-tanda kehamilan. Berikut beberapa tanda yang menunjukkan kemungkinan Anda hamil:

1. Haid tak datang.
Ini pertanda awal kehamilan, apalagi jika haid terbiasa teratur. Dikombinasikan dengan tanda-tanda positif yang lain, kemungkinan besar Anda memang hamil.

2. Muncul flek dan kram
Saat anda hamil, biasanya ditandai dengan munculnya flek pink di celana dalam yang terjadi saat implantasi (manakala embrio menempel di dinding uterus. Hal ini terjadi sekitar 8-10 hari menyusul ovulasi, sedikit lebih awal dibanding datangnya waktu haid). Kadang kita salah mengartikannya sebagai haid, hanya waktunya lebih pendek ketimbang menstruasi normal. Kram juga umum terjadi di awal kehamilan.

3. Mual dan muntah
Jika Anda hamil, pada awal kehamilan, beberapa hari setelah pembuahan, mungkin akan mengalami morning sickness. Sebenarnya morning sickness ini nama yang salah, karena pada kenyataannya mual dan muntah bisa terjadi kapan saja: pagi, siang, malam.

Biasanya, kedua tanda ini mulai terasa pada usia kehamilan 2-8 minggu setelah pembuahan. Lalu, berhenti begitu Anda memasuki bulan ke-4.Sebenarnya, mual dan muntah timbul karena terjadinya perubahan berbagai hormon dalam tubuh pada awal kehamilan. Meski begitu, kondisinya pada setiap ibu hamil tidak sama. Ada yang ringan, namun ada pula yang berat. Bahkan, bisa muntah-muntah berat (hiperemesis gravidarum)

4. Lelah berlebihan
Jika anda hamil, gejala yang paling umum dalam delapan hingga sepuluh minggu pertama adalah rasa lelah. Saat hamil, tubuh mengalami perubahan metabolisme yang signifikan. Seluruh tubuh Anda perlu melakukan penyesuaian terhadap proses baru bertumbuhnya janin. bagi sebagian besar wanita, kelelahan akan pergi saat usia kehamilan 12 minggu.


5. Puting/payudara lebih lembut
Jika Anda hamil, Anda akan mengenali bahwa payudara dan putingnya menjadi lebih lembut sekitar tiga pekan setelah pembuahan (saat haid terlambat sekitar seminggu). Mungkin payudara terasa bengkak, serupa dengan saat menjelang haid.

6. Penggelapan areola
Pada kehamilan awal, Anda mungkin mengenali daerah areola (daerah gelap yang mengelilingi puting payudara) mulai menjadi lebih gelap dan diameternya membesar. Diyakini bahwa bertambah gelapnya warna areola membantu bayi yang baru lahir menemukan puting untuk menyusu. Anda mungkin juga akan mengenali bahwa vena di payudara menjadi lebih kelihatan karena penegangan payudara.

7. Sembelit
Buang air besar (BAB) menjadi sulit dan tidak lancar? Ini lazim terjadi pada awal kehamilan. Hormon tambahan yang diproduksi pada masa kehamilan menyebabkan usus halus lebih lentur dan menjadi kurang efisien.

8. Naiknya temperatur basal tubuh
jika hamil maka suhu basal tubuh meningkat, saat masa haid yang harusnya datang terlewat. dan tidak turun ke level sebelum terjadi ovulasi. Saat terjadinya pembuahan, ovum dibuahi di tuba falopii, dan membutuhkan sekitar seminggu untuk ke rahim, dimana ovum terbuahi akan menempel di sana.

9. Sering buang air kecil
“Kebiasaan” baru ini sering timbul pada bulan-bulan pertama kehamilan. Ini terjadi karena rahim yang mulai membesar itu menekan kandung kemih. Umumnya, ini mulai terasa sekitar 6-8 minggu setelah pembuahan.

Begitu rahim keluar dari rongga panggul, keluhan ini akan berkurang. Namun, Anda akan mulai sering-sering buang air kecil lagi pada trimester terakhir karena janin mulai masuk rongga panggul.

10. Membesarnya payudara
Meningkatnya hormon kehamilan, yakni estrogen dan progesteron, memang dapat mempengaruhi perkembangan kelenjar susu. Jangan heran, kalau payudara Anda terlihat agak membengkak atau terasa lebih lembut dari biasanya. Ini bisa terjadi beberapa hari setelah pembuahan.
Puting susu dan areola (daerah sekitar puting susu) juga akan berwarna lebih gelap. Biasanya, ini terjadi sekitar 3 minggu sesudah pembuahan.

11. Melunaknya rahim dan leher rahim
Biasanya, terjadi sekitar usia kehamilan 2-8 minggu.

12. Tidak ada nafsu makan, mungkin ada hubungannya dengan mual mual diatas.

13. Vaginal Discharge /Keputihan atau keluarnya cairan berlebihan dari vagina karena pengaruh hormonal.
Hal ini termasuk normal. Namun sebaiknya terus dilakukan observasi jika terjadi perubahan warna , bau dan terjadi gatal2 atau rasa "burning".

14. Insomnia
Beberapa kasus, biasanya ibu hamil mengalami sulit tidur.

15. Rahim dan perut membesar
Umumnya, dimulai pada usia kehamilan 8-12 minggu.

16. Terdapat kelainan di gigi dan rongga mulut.
Terdapat beberapa tanda khas kehamilan pada gigi dan rongga mulut. Untuk lebih jelasnya silahkan baca di (klik saja)
- manifestasi kehamilan di rongga mulut
- perawatan gigi dan mulut saat hamil

17. Flu/batuk/hidung berdarah/pusing2/migraen
Jangan terburu untuk menelan obat. Lakukan treatmen secara alami terlebih dahulu. Bisa jadi pula hal tersebut terjadi karena turunnya daya tahan tubuh saat hamil.

18. Tes kehamilan
merupakan tes "pasti" kehamilan jika "positif" , antara lain:
- home pregnancy test misalnya berupa tes pack yang dilakukan di rumah
- pemeriksaan USG
- office pregnancy test
- pregnancy blood test
- internal exam.

Sebenarnya, semua tes kehamilan bekerja untuk melacak hormon khas kehamilan, yakni human Chorionic Gonadotropin (hCG). Hormon ini hanya bisa ditemukan dalam darah atau urin ibu hamil. Saat hamil, akan terjadi peningkatan hormon hCG dalam tubuh. Dan, peningkatan hormon ini tidak sama pada setiap orang. Umumnya, hormon ini mulai meningkat kira-kira seminggu setelah ovulasi. Meski begitu, sebaiknya tes kehamilan dilakukan bila haid terlambat selama 2 minggu.

n0tEs : erm.... kebanyakan tnda2 ni aku alami... huhuhuh~~
penat wei... lagi2 bile muntah2... mcm nak tkeluar sume usus dan esofogus.... :(
sakitnyertekak xtau nak cakap cam ne...
tp tu smer tpulang pade indvidu....
kekadang ade yg xkene semua tu...
huhuuh... tp pnglaman sume ni sgt mnyer0nokn....
dilayan + dsygi lebey oleh en daddy....
luv u daddy..
thanks sbb paham mummy mase ni...
:)
mmmuaaackss !!

kiRaAn WaKtU suBuR

Posted by -Mr.FiQ & Mrs. FiQ- at 9:24 AM
Reactions: 
8 comments

hehhe... sesaje je letak entry ni...
act : nk bg info kt puan jujah...

Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.


Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan. http://4.bp.blogspot.com/_ZLtvXRhHioE/R5W7Z0qFYTI/AAAAAAAAAlo/npYDaSYM7v0/s320/300px-MenstrualCycle2.png


Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran falopio ke rahim.

Hari 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.


BILAKAH WAKTU SUBUR?

http://4.bp.blogspot.com/_ZLtvXRhHioE/R5W8f0qFYUI/AAAAAAAAAlw/-ezD4GbQZdM/s320/Ovulation-1.jpg

Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.

Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.

** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)

Tak faham? Macam ni. Katalah dia period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraanya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.


MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.

Selamat Mencuba!



so pas ni pade sesape yg bace... leh la mengaplikasikannye..

tp utk yg da berkahwin je tau..

yg blom tu jgn gatai2 mau cube..

hik3....


Borang Tempahan

Nama:
Alamat :
No Tel :
Email :
Jenis Barang : CD Coolababy (Snap Button)
CD Coolababy (Velcro)
CD Coolababy (AIO)
CD Babyland Printed
CD QQ Baby (Plain)
CD QQ Snazzy Minky
CD Dyana
CD Lunatots Button
CD Lunatots Velcro
CD Lunatots AIO
CD Lunatots Wording
CD Lunatots Printed
Busha Legging
Busha Animal Socks
Rattling Socks
Insert QQ Baby
Insert Coolababy

Detail order (nyatakan warna dan bilangan)- sila rujuk blog untuk mengetahui warna yang masih ada.
Kaedah Pembayaran :
Kaedah Penghantaran :
Saya bersetuju dengan terma dan syarat yang tertera dan segala pembelian tidak akan dipulangkan kembali : Setuju

Get your own free form like this one.
 

aDaM's aNd hiS cLoTh diApErs Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez